сряда, 30 октомври 2013 г.

Изписването на текстове

     Ще споделя какво е преживяването, когато се изписва даден текст с помощта на калиграфските способи.
     В училище е прието в обучението по изкуства да попадат изобразителното изкуство и музиката. Писането някак минава като практическа необходимост, на която се обръща внимание основно в началните години и то повече по отношение на техническо изпълнение.
     А всъщност писането е графичен израз на дадена мисъл, чрез текст. Този вид графика може да привлече вниманието именно чрез външния вид, пропорциите на буквите, цветовете и допълнителните украшения. Наличието на такива артистични елементи превръща изписването в изкуство, а неговото практикуване развива няколко неща: фините движения на ръката, усета за композиция, пропорции и подреденост, изразителността, концентрацията и ритмичността.
     Изписването на текстове е като редене на мъниста – всяка буква се появява последователно, а в редуването участват всички от изброените умения. Вниманието е концентрирано в движението, в извайването на всеки елемент от буквата. Тя не просто се изписва, а се изрисува. Този процес е толкова вглъбяващ, че в него се получава синхронизиране между дишане и писане. Всичко се слива в един ритъм, за да се получи подреден и красиво оформен текст.
     Случва се по време на писане да се сгреши буква или друг елемент. Тогава надписът или цялата страница трябва да се направи отново, тъй като всяка корекция би останала видима. Ето защо концентрацията и отдадеността на този вид писане са съществени.
     След като изписването приключи, остава усещането за удовлетвореност, за спокойствие и за благодарност от получения резултат.

Откъс от книгата „Малкият принц”

Няма коментари:

Публикуване на коментар