понеделник, 11 ноември 2013 г.

Цветове на изписване

     Цветовете, с които може да се изпише калиграфски текст, се подбират в съответствие с конкретния случай, така че да хармонират на основната цветова тема. Използвам мастила и тушове с няколко основни цвята, като изборът се съобразява също и с цвета на хартията, за да се постигне подчертаване на текста.
     Ето с какви цветове разполагам. При възлагане на изписване е достатъчно да се посочи номерът на желания цвят, написан под него.

Черен - T-E-700







Кафяв - H-CT-13







Кафяв (черв.) - T-E-422







Лилав - H-CT-06







Лилав (черв.) -  T-E-545







Червен (карм.) - T-E-318







Червен - H-CT-05







Пастелен Розе - T-E-390








Оранжев (св.) - H-CT-03








Зелен - H-CT-10







Тъмно Зелен - T-E-602







Ултрамарин - T-E-506







Тъмно Син - H-CT-08





    Трябва да се има предвид, че нюансите на мастилата може леко да варират, в зависимост от вида на хартията. Ако листът попива повече, цветът ще е по-наситен и обратното.
     За да може да се пише с калиграфска писалка, мастилата, които се използват са водоразтворими. Поради това е необходимо написаният текст да се предпази от неволно размазване, ако върху него попаднат пръски вода.
     Надеждно предпазване се получава с нанасянето на защитен повърхностен слой от акварелен фирниз. Така се образува тънко, прозрачно, безцветно и матово покритие, което след изсъхване не личи и не допуска преминаването на вода до мастилото през повърхността, на която е нанесено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар