вторник, 5 ноември 2013 г.

Калиграфска книжка с разкази

     Наскоро приключих изпълнението на един от по-сериозните съвместни проекти с използване на калиграфия – книжка с кратки разкази.
     Автор на разказите е млада дама от Варна – Татяна Славова, а жанрът на нейните творби може да се определи като ретро, приказен. Произведенията създават усещането за уют и пренасят в спокойната обстановка на старите градчета. Този стил ме подтикна да се захвана с изписването на няколко разказа, които да съберем в книжка, оформена и подвързана изцяло ръчно, по начин, допълващ сюжетите.
Татяна има своя интернет-страница, в която може да прочетете някои разкази и да научите за други нейни проекти, като посетите адреса: http://slavova.eu/
     Самото подвързване с твърди корици усвоих от Пламена Стоянова от Шумен, която се занимава с различни арт-дейности, част от които са подготовката и издаването на ръчно изработени книжки. Може да разгледате нейните красиви произведения на тези страници:

     Изписването на калиграфската книжка е доста трудоемък и продължителен процес. По-долу следват снимки на завършения оригинал, който поради сложността на създаването си, ще остане в единствен екземпляр. Всички негови страници обаче са сканирани и чрез разпечатване калиграфията ще се пресъздаде в още екземпляри, отново ръчно подвързани, които да достигнат до повече хора.
     Спецификата на използваната хартия наложи прилагането  на метод за писане с подсветка на листовете, което от своя страна изискваше да се работи в притъмнена обстановка. Романтиката при създаването беше пълна и си заслужаваше всяка изписана дума!

Някои обобщени данни за проекта:
Формат: хоризонтален А5;
Подвързване: с твърди корици, облицовани с плат и декорирани с дантела, японски начин на прошиване.
Брой разкази: 9, с 10 допълнителни разделителя, съдържащи кратки загадъчни послания;
Брой листове: 42, изписани едностранно;
Общо време за създаване на оригинала: 27 часа, от които:
  • 19 часа само за ръчното изписване;
  • Останалото време включва подготвителни и междинни операции (като форматиране, нанасяне на защитно покритие), а също и подвързване.

 Ето и снимките на завършения оригинал:














































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар